Je wilt goed voor jezelf zorgen en je lichaam de juiste en goede brandstof geven door gezond en bewust te eten, maar soms ontbreekt het je een beetje aan inspiratie?

Reken op Stylies! Want we geven je graag wat eenvoudige life hacks die jou kunnen helpen om dagelijks voldoende vocht en groenten binnen te krijgen zonder dat je het merkt!

Water, de rest komt later 

Een gezond voedingspatroon bevat dagelijks voldoende groenten en zeker ook genoeg vocht. Een volwassene zou zeker 2 liter vocht per dag moeten nuttigen, maar in de herfst kan het soms als een uitdaging voelen om 2 liter water te drinken. Je kan dan al eens makkelijker voor een kruidenthee kiezen, als afwisseling.

Maar ook een heerlijke, dampende kom herfstsoep kan jou hierbij zeker een handje helpen. Een gezonde soep, voorziet jouw lichaam al deels van groenten én vocht! Van een win-win gesproken!

Wat is dat dan een gezonde soep?

Kies vooral voor basevormende groenten en vermijd zuurvormende groenten zoals tomaat, spinazie, … en vermijd zeker de toevoeging van room en alcohol.

Als je voor bouillonblokjes kiest, ga dan zeker voor gistvrije en glutenvrije bouillon-blokjes die je kan vinden in de meeste bio-winkels.

Allerbeste is natuurlijk om zélf je bouillon te maken en dat is veel eenvoudiger dan je denkt!

Let’s get cooking!

Kies voor herfstgroenten zoals pompoen, aardpeer, kastanjes, champignons, …en laat je culinaire fantasie de vrije loop!

We geven je hier graag wat ideetjes voor heerlijke herfstsoepen!

Groentebouillon:

2 preistronken

1 selder

3 wortels

2 uien

3 liter water

Peperbolletjes (aantal naar keuze)

Verse kruiden naar keuze: tijm, laurier, peterselie, rozemarijn, …. )

Was en snij de groenten en de ui. Verhit een klein beetje olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui licht aan. Voeg de rest van de groenten toe en laat kort aanstoven.

Voeg vervolgens de 3 liter water en de kruiden naar keuze toe. Laat koken tot alle groenten gaar zijn en zeef vervolgens de bouillon. Klaar!

Tip: je kan de bouillon in porties invriezen, zo heb je steeds verse bouillon bij de hand voor al je gezonde soepen.

 

Soep van butternut-wortel-zoete aardappel

1 butternut

3 wortels

1 zoete aardappel

1 liter groentebouillon

1 ui

Peper en zout

Voor de afwerking: pitjes naar keuze, feta, salie, …

Was de groenten en snij ze in fijne blokjes. Verhit een klein beetje olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui zachtjes aan. Voeg vervolgens de rest van de groenten toe en laat zachtjes meestoven. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en laat koken tot de groenten goed gaar zijn. Mix de groenten tot je een glad soepje hebt en werk af met peper en zout naar jouw smaak.

Serveertip: werk de soep af met bijvoorbeeld een handvol pompoen- of zonnebloempitten, een paar blokjes feta, wat salie die je kort aanbakt met wat olijfolie, …

 

Soep van aardpeer

5 à 6 aardperen

1 ui

1 liter groentebouillon

Bouquet garni

Peper en zout

Aardpeer is een van de ‘vergeten’ groenten, maar daarom niet minder lekker! Integendeel, deze ‘aardse’ groente past perfect in een herfstsoepje!

Schil de aardpeer en snij in kleine blokjes. Je kan een beetje citroensap toevoegen om te vermijden dat je aardpeer verkleurt.

Stoof de ui zachtjes in een weinig olijfolie en voeg de gesneden aardpeer toe en laat eventjes meestoven. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en breng aan de kook samen met je bouquet garni.

Laat koken tot alles mooi gaar is en vergeet niet je bouquet garni te verwijderen vooraleer je je soep glad mixt! Kruid af naar smaak met peper en zout.

Je kan deze soep afwerken met schilfers parmaham of als je liever vegetarisch gaat met wat licht geroosterde kikkererwten. Ook wat geroosterde kastanjes of champignons kunnen dit soepje echt naar the next level tillen!

 

Geniet van je gezond soepje!

Smakelijk!

Lies